Contracte Temporal en Frau de Llei

Què passa si el seu contracte temporal està en frau de llei?
Que s’equip
ara a l’acomiadament d’un indefinit sense motiu legal, per la qual cosa si vostè reclama amb papereta de conciliació, o en judici de no haver-hi acord, li corresponen 33 dies per any treballat o fins i tot la reincorporació.
I vostè com sap si el seu contracte està o no està en frau de llei?
Aquí ja depèn de cada tipus de contracte temporal; en general hi ha tres, els de circumstàncies de la producció, els d’obra o servei i els d’interinitat (substitucions).
Per a començar:

1. Vostè ha de revisar el seu contracte de treball i mirar quin tipus de temporal és. Sempre hi ha una pàgina que concreta el tipus de contracte temporal i la seva causa. És una pàgina que té un marc de pàgina sencera.

2. Seguidament ha de revisar el seu Conveni Col·lectiu (normalment en la clàusula 7è o 8a es defineix el Conveni). Tots els Convenis Col·lectius tenen un article dedicat als contractes temporals. Sol estar entre els 20 primers articles.

Una vegada vostè té clar el marc normatiu, intentarem explicar-li els motius pels quals solen estar en frau de llei els diferents tipus de contractes temporals:

A) Temporal per circumstàncies de la producció: aquest contracte es caracteritza per una pujada inesperada de treball per a l’empresa, però la realitat és que gairebé sempre és fals i utilitza aquest tipus de contracte, quan en l’empresa hi ha l’habitual treball de sempre.
A més, aquest tipus de contracte sol estar més limitat temporalment en Conveni. Sovint, el que fan les empreses és concatenar un darrere l’altre amb breus interrupcions; però si la suma de temps de tots ells supera el màxim de Conveni, ja està en frau de llei. Per la qual cosa, normalment aquest tipus de contractes es rebutgen en negar que hi hagi hagut una pujada inusual de treball (té la càrrega de la prova l’empresa d’aquesta extraordinària pujada), o perquè han durat més del que es permet legalment (sumen igualment si el seu contracte prové d’una ETT).
Un altre motiu pel qual jurídicament són rebutjats aquest tipus de contractes, és per la falta de concreció de les tasques en el propi contracte.

B) El d’obra o servei té més flexibilitat amb la seva durada, però es caracteritza perquè se suposa que vostè fa tasques a les quals normalment no es dedica l’empresa. En dret li diem autonomia i substantivitat pròpia.
La realitat és que gairebé sempre es fan les mateixes tasques i funcions que els companys que estan indefinits, estant per tant en frau de llei. A més, el Tribunal Suprem va dictar el desembre passat una sentència bastant important:
Afirma que fixar l’obra o el servei en la realització d’un treball a un client concret, per si mateix, està en frau. Per lògica totes les empreses tenen clients, bastaria amb posar a cada treballador el seu client perquè no hi hagués indefinits.
Una altra manera de rebutjar-ho, és demostrant que vostè ha estat fent tasques diferents de l’obra contractada. Per exemple, això passa molt en telemarqueting; a vostè el contracten per a un client, quan realment treballa per a molts clients. Això estaria en frau.

C) Els d’interinitat, que en aquest cas el frau habitual és substituir a una persona que no té reserva del lloc de treball (vacances, algú d’excedència voluntària, etc.)
També és habitual que acabi el contracte sense que el substituït hagi tornat (però segueix amb reserva del lloc). Per exemple, algú que està de baixa per Incapacitat Temporal però no li han donat l’alta, i així i tot a vostè li diuen “fi de contracte”. En aquest cas, l’acomiadament també seria il·legal.
En definitiva, rebutjar els contractes temporals en els Jutjats és més fàcil del que pugui semblar al principi. El motiu és clar, i sovint s’oblida: el nostre ordenament laboral preveu que el contracte normal és l’indefinit.

Laura Pérez Lacueva, és directora jurídica, advocada i assessora de la Fundació Inceptum i d’Alternativa Pirata, i membre de Legales sin Fronteras

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.