Josep Jover i Padró

Interins i Legislació Europea (Comunicat de Premsa d’ASIJ)

Seguint amb el nostre compromís de lluitar per l’estabilitat laboral en l’àmbit de l’administració de Justícia, i de reduir al màxim la precarietat en l’ocupació pública i l’abús que fa l’administració espanyola dels contractes temporals; des d’ACCIÓ SINDICAL INDEPENDENT DE JUSTÍCIA hem presentat una nova denúncia davant la Comissió Europea; denúncia que ja ha estat admesa per la Comissió.

Portem temps manifestant que la desigualtat, encara tractant-se de l’administració pública, té nom de dona i un evident biaix de gènere. I no sols a l’hora de conciliar la vida laboral i familiar, si no també quan es tracta d’estabilitzar l’ocupació.
És notori des de fa algun temps, que l’administració pública de l’Estat, les CCAA autònomes i ministeris com el de Justícia, han estat usant contractes temporals i de interinatje per a cobrir les seves necessitats estructurals, vulnerant així la normativa europea i col·locant a les seves plantilles de funcionaris en una situació de vulnerabilitat que només ha beneficiat a l’ocupador. Aquesta situació de precarietat no afecta a tots per igual.
Lluny de trobar-nos en paritat, l’abús en la contractació temporal dins de l’administració afecta majoritàriament a les dones. Més del 70% de l’ocupació precària en la justícia correspon a dones; dones que en la seva majoria no viuen soles. Dones que en la seva majoria tenen càrregues familiars i són el manteniment de famílies monoparentals.

ASIJ ja va denunciar en el seu moment aquesta situació i torna a fer-ho davant la preocupant deriva que tenen les solucions que sembla planejar el ministeri de funció pública per a reduir la taxa de temporalitat en les seves plantilles. Les recents manifestacions del secretari d’estat Victor Francs suggereixen, que de connivència amb els sindicats de sempre, còmplices i culpables de l’actual situació; la solució que es planteja per a reduir la temporalitat en l’ocupació pública són més processos selectius. Processos que com està denunciant ASIJ no sols vulneren el principi constitucional d’igualtat en l’accés a la funció pública; també i per a no perdre els bons costums de l’estat, vulneren la normativa europea. En aquest cas a més de la coneguda directiva 1999/70 CE, aquests processos selectius van en contra de la directiva 2006/54 CE del Parlament Europeu i del Consell de 5 de juliol de 2006 relativa a l’aplicació del principi d’igualtat d’oportunitats i igualtat de tracte entre homes i dones en assumptes de treball i ocupació; ja que encara que disposen uns criteris de selecció aparentment neutres, situen a les dones contractades en precari en els cossos generals i especials que integren l’administració de justícia en un desavantatge respecte als seus companys del gènere masculí.

ASIJ ha invocat davant la Comissió Europea els estudis de EUROSTATS, en concret el “How is the estafi of women and men distributed in Europe” i l’informe de l’Institut Nacional d’Estadística “Dones i homes a Espanya 2018”. Tots dos demostren la manifesta desigualtat a la qual s’enfronten les dones interines a Espanya a l’hora de disposar de temps lliure per a estudiar i preparar aquests processos selectius i això no és una afirmació gratuïta. La quantitat de temps disponible per a dedicar a l’estudi és determinant a l’hora de preparar un procés selectiu, i més un com el dissenyat per a accedir a justícia, que és primordialment memorístic. Aquests processos estan configurats per a afavorir al que dedica més temps a l’estudi, per la qual cosa a menys temps disponible per a memoritzar, menys possibilitats de superar el procés, i per tant de consolidar la plaça que s’està ocupant i estabilitzar la situació laboral. Si fóssim mal pensats podríem arribar a la conclusió que a l’Estat li molesten les dones amb càrregues familiars i el que pretén és treure-se-les de damunt posant-lis traves a l’hora d’accedir a l’estabilització.

El ministeri de funció pública i l’administració en general obliden que els/les treballadores/és temporals no han de superar processos d’accés a la funció pública, perquè ja els han superat per a poder desenvolupar la seva labor; el que ara els toca és estabilitzar aquest accés i acabar amb la precarització que sofreixen.

ASIJ ha presentat, juntament amb la denúncia a la comissió europea, una sol·licitud a l’Institut Europeu d’Igualtat perquè es faci una tasca de recopilació, anàlisi i difusió d’informació i recerca sobre la igualtat de gènere en l’àmbit dels processos selectius. Sol·licitant que mentre aquesta situació de discriminació no desaparegui, es retinguin els fons Europeus del programa de recuperació i resiliència destinats a la nostra administració. Així com el control de les inversions Europees a Espanya que han de servir per a minimitzar l’impacte de la barrera de gènere; hem demanat que si no s’arregla i controla aquesta situació no es produeixi la tan esperada “pluja de milions”.

JUNTS PEL TEU DRET D’EQUIPARACIÓ!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.