HIDRÒGEN, EL FUTUR VERD

Llegim amb una certa estupefacció l’article publicat per Ecologistes, als quals sigui dit de pas respectem molt, sobre els seus dubtes en la construcció del gasoducte BarMar. I diem una certa perquè potser alguna cosa se’ns escapa, o ells disposin informació que nosaltres manquem.

Primer hem de ser conscients que en aquest moment i en un futur pròxim, fins i tot en el cas que el conflicte entre l’OTAN i el bloc oriental es resolgués – el contrari és inimaginable- no existeix alternativa als combustibles fòssils, tret que gran part del planeta decideixi, voluntària o involuntàriament, sacrificar-se perquè només una part, la que podrà pagar-lo, gaudi dels serveis que brinda l’energia. És a dir, que si vostè no està dins d’aquesta elit, ja pot anar-se oblidant de l’aigua calenta, d’un automòbil o de viatges que sobrepassin el que un servei públic, cada dia menys públic, pugui oferir-li.
Els combustibles fòssils no sols són indesitjats sinó també finits, i a més del prejudici que el seu consum provoca, la nostra falta de càlcul ens ha portat a la seva manca a curt termini. I és que l’ésser humà “occidental” no va preveure que la població asiàtica i d’altres llocs del planeta, productora dels béns de consum que el primer utilitza, decidiria imitar el seu tren de vida.
No hi ha gas ni petroli per a 7.000 milions de consumidors, encara menys per als 9.000 que es preveuen com a límit, abans que la població humana decideixi començar a descendir. N’hi ha per als privilegiats “occidentals” i molt just, gairebé fent paranys amb etapes de crisis de les diferents societats, que es relleven perquè no toqui sempre a aquesta.
Els experts calculen la futura necessitat d’energia, sobre la base del creixement econòmic de la humanitat, és a dir a la demanda. No utilitzen factors com el canvi climàtic o els previsibles canvis de model de consum. Els experts no tenen en compte coses tan bàsiques com que la majoria d’automòbils venuts a partir del 2030 haurien de ser tots elèctrics. Això significa que molts conductors, inclusivament conductors de camions, en canvi d’omplir els seus dipòsits amb gasolina, endollaran el vehicle en la xarxa elèctrica. Que als nous edificis ja no arribarà el gas sinó només electricitat, sempre que s’ampliï la capacitat de la xarxa. I el que és pitjor, aquests experts tampoc han tingut en compte la disponibilitat de recursos. Com poden veure en el gràfic, encara viuen en la teoria que les matèries primeres són infinites. Això sí, almenys reconeixen que el creixement es basarà en les energies alternatives, però no en qual.

A curt i mitjà termini, les energies alternatives només poden mitigar aquesta manca. Encara que en alguns moments de baix consum hi hagi excedents, la realitat és que globalment només supleixen la disminució del subministrament i absorbeixen els petits augments que van sorgint. Les fonts d’energia alternativa són excessivament variades i les tecnologies emprades no han aconseguit assolir el necessari aprofitament. Les nuclears han demostrat ser molt cares i d’elevat risc, sense contar que, si bé la IAEA assegura que hi ha suficient urani en el món, també reconeix que la seva producció ha disminuït per moltes raons, una d’elles és que algunes mines han deixat de ser productives i poques corporacions mineres han obert nous jaciments, potser per la seva pobresa i falta de rendibilitat. A això hem de sumar-li que un dels principals productors d’urani i de la seva elaboració és Rússia, que explica el perquè Xina estigui construint tantes centrals, ja que té l’urani a prop i a casa d’un aliat fiable.
Per la seva varietat, les energies alternatives poden funcionar localment, després de molta inversió i desenvolupament i només per al consum privat. Però no oblidem que si alguna cosa desmotiva a les grans corporacions, l’Estat la primera, és que la població s’organitzi localment i aconsegueixi sobirania energètica, per la qual cosa, tret que el nostre sistema sociopolític canviï radicalment, aquesta solució serà impossible.

L’hidrogen, l’obtenció del qual encara està en fase de recerca, podria ser un dels combustibles més importants a mitjà termini, a curt si per fi acceptem que el desenvolupament de la ciència no és automàtic, i que entre la recerca, el desenvolupament i la plena implantació d’una nova tecnologia, curt termini pot ser un segle.
L’hidrogen és etern, és part de l’Univers, estava abans de la irrupció de la vida en ell i continuarà estant quan aquesta hagi desaparegut. Produir-ho és senzill. Fins fa uns mesos l’ésser humà només sabia extreure’l de l’aigua mitjançant electròlisi, que demanda tal quantitat d’energia que ho feia poc rendible. Potser és això en el que Ecologistes i altres organitzacions es basen per a no considerar l’hidrogen com a combustible verd, no obstant això, ja des de la dècada dels setanta se sap que la reacció de l’alumini amb el gal·li en l’aigua produeix hidrogen, encara que ningú ho havia investigat en profunditat. No obstant això, a primers d’enguany uns estudiants de la Universitat de Santa Cruz, a partir d’aquest sistema van descobrir un procediment que, sense necessitat de consumir energia, produeix una gran quantitat d’hidrogen.
L’alumini utilitzat prové de llaunes rebutjades, és a dir que tampoc requereix energia; mentre que el gal·li, encara que sigui escàs, és fàcil de trobar i pot reutilitzar-se.

La segona opció és la utilització dels excedents d’energia verda, ara mateix inexistents perquè al no poder emmagatzemar-los, si sobra no la generen. En aquest cas les empreses podrien utilitzar aquests excedents per a produir hidrogen, convertint-ho en una gran bateria o reserva.
Per descomptat, emmagatzemar l’hidrogen en grans dipòsits no representa un gran problema, encara menys sabent que la seva font és l’aigua, per la qual cosa la necessitat de mantenir grans reserves manca de sentit, fora de les produïdes per sobrants d’energies alternatives. No obstant això, el seu trasllat a petites estacions de servei i la seva posterior distribució als consumidors, és car i no exempt de perills, fins i tot en el seu consum. Com a exemple tenim els automòbils moguts per butà, que limita l’espai i té molt risc d’explosió. L’hidrogen encara precisa més seguretat i el seu poder explosiu és major. Dit això, entenem que la finalitat de l’hidrogen és produir electricitat, una energia directa, de fàcil transport, que al no produir combustió és més eficient i simplifica la motorització. Fora d’això només podríem entendre el seu ús com a combustible en vaixells.

Els gasoductes, encara que de manera estable i temporal, afecten el medi ambient. Òbviament ningú pot negar que una macrocanonada submarina creuant el golf de Lleó, afectaria el fons marí. No obstant això, als pocs anys aquest es recupera i la canonada ningú mai més la tocarà, o almenys en el pròxim segle. És a dir, que l’impacte mediambiental és mínim i el seu efecte té molt poca durada.
Els gasoductes es construeixen per a transportar gas, principalment des del punt on es produeix al que es consumeix; però també des de llocs on menys es necessita als que hi ha més necessitat en els canvis d’estació. Per posar un exemple, el sud d’Europa i el nord d’Àfrica precisen poca energia a l’hivern; no obstant això, el nord d’Europa necessita molta, al contrari que a l’estiu, quan pocs habitatges i oficines disposen d’aire condicionat, mentre en el sud d’Europa i el nord d’Àfrica abunda.
El transport de gas només pot realitzar-se mitjançant gasoductes o, una vegada liquat a baixa temperatura, amb transports convencionals, que en aquest cas haurà de ser regasificat una vegada hagi arribat al seu destí. Òbviament, aquest mètode a més de ser molt onerós, és infinitament més contaminant.
El metà, és a dir l’anomenat natural, és un gas d’efecte d’hivernacle, amb una vida aproximada de deu anys una vegada ha arribat a l’estratosfera. El gas contamina una vegada alliberat, és a dir per les inevitables fuites, lògicament més comunes en les maniobres de liquació, càrrega, transport, descàrrega i regasificació, que en el transport per gasoductes, que és directe des dels dipòsits de la font fins als de distribució -no oblidem les pèrdues de gas domèstiques-.

L’hidrogen se’ns presenta com una molècula de dos àtoms H2, sent la més petita de totes les conegudes i gairebé podríem assegurar que de les desconegudes, per la qual cosa, per al seu transport necessita que l’interior dels gasoductes estigui recobert per un polímer que impedeix la seva filtració. Les vàlvules han de ser específiques per a aquesta mena de gasoducte, les d’altres gasos no valen perquè per elles podria escapar amb facilitat. No obstant això un estudi molt recent planteja el contrari, i encara que no està completament demostrat, caldria tenir-lo en compte i dissenyar els sistemes de transport i repartiment per a reduir al mínim el risc de fugida, sent per a això més segur i eficient el transport per gasoducte i que es limiti exclusivament a la producció d’electricitat.

En els seus primers anys el BarMar s’utilitzarà per a transportar metà, pel fet que la indústria per a produir hidrogen no ha passat de la fase de disseny, per la qual cosa es convertirà en el gasoducte de metà més segur del món, amb l’avantatge que en ser submarí és la meitat més curt que si es construís creuant els Pirineus.
Ara la responsabilitat s’ha traslladat a la resta de la Unió Europea, que haurà de construir els ramals o adaptar per a l’hidrogen els actuals gasoductes, per a arribar a la resta de països de la Unió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.