Crisi alimentària: Un repte de present i de futur

En una trobada d’economistes de fa més d’un any, entre altres coses vam parlar de la crisi alimentària i les repercussions que ens esperen a causa del canvi climàtic, que és, amb molt, el problema més important que haurem de bregar. Per descomptat, oblidin-se de com suplir els carburants sòlids; del problema de l’aigua, que amb una bona gestió i depuradores es podrà resoldre. Fins i tot ens atrevim a dir que els problemes inherents a la salut i els desastres naturals que indubtablement apareixeran, quedaran relegats a un segon terme. La reducció de les collites i de la ramaderia, conjuntament amb grans migracions per falta dels aliments que ja comencen a insinuar-se, seran el veritable taló d’Aquil·les de la nostra societat. I és que l’ésser humà pot deixar de dutxar-se diàriament o utilitzar la cisterna de l’excusat una vegada de cada dos; pot deixar de viatjar, fins i tot organitzar la seva vida de manera més lògica; pot resguardar-se de la calor o, si ve al cas, reduir gradualment la seva esperança i qualitat de vida; però el que no pot fer és deixar de menjar.
Durant la trobada vam cridar l’atenció sobre la situació que se’ns venia damunt, massa ràpid per a la capacitat d’adaptació de l’ésser humà. Com a exemple tenim la caiguda del 53% de la producció dels cereals a Espanya en només dos anys, a causa del canvi climàtic. Òbviament, no en tots els llocs del món ha estat així, no obstant això, la caiguda és general en tot el globus, en uns llocs més i en uns altres menys. Els cereals no sols serveixen per a produir farina, sinó també pinso i farratge per als animals. Per a no ser menys la producció de cereals de l’Argentina, un dels grans exportadors de pinso del món, porta tres anys disminuint, sent el 2023 el pitjor de tots. Enguany hem vist com moltes granges espanyoles s’han vist obligades a sacrificar entre un i dos terços de la seva cabanya animal. A això li hem d’afegir l’augment de temperatura de les nostres mars i, per tant, la menor quantitat i qualitat de pesqueres.

No tenim referències sobre les quals treballar per a predir els canvis socioeconòmics que indubtablement implicarà la crisi climàtica. Tampoc si l’ésser humà utilitzarà la guerra per a resoldre’ls, encara que algunes de les actuals confrontacions (Ucraïna, Sudan, Síria o Níger) ja són part de la competició pels recursos, que en el millor dels casos només pot agreujar la situació global, mai millorar-la.
El que sí que podem preveure és una caiguda del treball remunerat i potser una volta al camp, així com una caiguda de la natalitat. Pel que respecta a les grans migracions, les donem per segures nomes en una situació de canvis climàtics previsibles fins al moment. En cas d’una gran i sobtada glaciació de l’hemisferi nord, tal com vaticinen alguns experts, tot canviaria. En qualsevol cas, sigui per la desertització de les zones subtropicals o per la glaciació, la destrucció econòmica i la manca d’aliments semblen inevitables.

Com explica Jim Skea, amb una pujada de temperatures l’ésser humà no hauria de col·lapsar, tret que tal com expliquem abans decideixi fer-ho per si mateix, provocant petites revolucions o guerres amb l’objectiu d’apoderar-se dels recursos, que invariablement li portarien a la confrontació nuclear, o directament a ella amb el mateix objectiu. Fins i tot així, l’ésser humà podria sobreviure com a espècie, la seva capacitat d’adaptació és enorme; excepte alguns insectes, és la major entre tots els animals del planeta; no obstant això, no hem d’obviar el seu individualisme. Com a espècie manca del necessari instint de supervivència, d’això que com a societat hagi decidit continuar emetent gasos i dilapidant els recursos, amb l’esperança que les generacions esdevenidores ho solucionin, demonitzant i reprimint a tot aquell que intenta sensibilitzar a la societat (només cal entrar en un cercador i teclejar “repressió a ecologistes” per descobrir que són tractats com a terroristes o quasi, sent igual el règim polític que imperi).
Òbviament, en el moment que algunes corporacions i estats descobreixen la inevitabilitat del canvi climàtic i les seves conseqüències, que per lògica solen ser els que més ho han provocat, destinaran grans recursos, finançats per aquesta mateixa societat, per a investigar i crear sistemes de captat i emmagatzematge dels gasos amb efecte d’hivernacle, que podran resoldre el problema però a molt llarg termini. És pràcticament impossible que vegem els primers resultats abans d’un segle. I això sempre que l’ésser humà pugui coordinar-se de manera global i solidària, sense guerres per a apoderar-se dels recursos. El canvi climàtic, les seves conseqüències i les emissions que el provoquen, són globals en tots els sentits, per la qual cosa la seva resposta necessàriament també ha de ser global.

Però ens agradi o no, hi hagi o no guerres, el canvi climàtic ens portarà a reduir sí o sí les nostres dietes, que en alguns casos i llocs ja s’està notant. La gran majoria de la població, sinó tota, en la butxaca, la qual cosa ha fet que part d’ella hagi reduït el consum. Una altra part, encara minoritària en el primer món, però no tant en uns altres, comença a sentir la manca d’aliments.
En xifres, des de la pandèmia la pujada de preus dels aliments a Espanya ha estat del 31%, del 17,6% només en aquest últim any, la més elevada d’Europa, la qual cosa fa que les economies més febles siguin les més perjudicades, atès que utilitzen el major percentatge de la seva renda en alimentació (pensionistes, aturats i persones amb baixos salaris). De fet legislar perquè els aliments pugin més que la resta de béns de consum, és una basta manera de fer que les rendes més baixes siguin les que paguin el gruix del cost de la crisi. A tot això i sense que vingui al cas del que pretenem amb aquest article, en el mateix període els beneficis dels grans intermediaris han augmentat un 20%.

Però recuperem el fil.
Per a resoldre una radical reducció global dels aliments, és a dir que no es puguin importar, les societats primer haurien de corregir el problema facilitant la seva producció, confiant en el criteri dels productors perquè triïn el tipus d’aliment segons les seves possibilitats, les de la terra i l’aigua. Deixant de costat que en alguns llocs d’Espanya, la capacitat de criteri dels productors dista molt de ser “normal”, els agricultors solen adaptar-se a les seves capacitats i al mercat, mentre que els governs subvencionen, o haurien de fer-ho, els cultius que creuen més necessaris.
Òbviament, la crisi climàtica no permetrà, o això sembla, alimentar a tot el planeta. Per molt d’esforç que facin els països desenvolupats, no podran resoldre a temps la inevitable desaparició dels grans deltes productors d’arròs, l’augment de les sequeres i els desajustaments de temperatura. En resum, no podran alimentar a les seves poblacions. I tampoc poden comptar que una part del món passi fam perquè una altra pugui alimentar-se. El que anomenàvem tercer món i que ara s’està organitzant entorn dels Brics, ha deixat de ser-ho i la seva capacitat adquisitiva ha augmentat prou per a competir amb el mal anomenat primer món; i de no tenir-la, tampoc ens trobem amb estats inestables sinó forts i organitzats, que defensen els seus territoris, els seus habitants i les seves hisendes. Vietnam, Rússia i l’Índia, per posar un exemple, han reduït dràsticament les seves exportacions d’arròs, perquè amb la sequera no els sobra i primer han d’alimentar a la seva població. El Marroc i Algèria han limitat l’exportació d’aliments a Europa pel mateix.

En un sistema salvatgement liberal, els aliments són més o menys assequibles depenent de la seva abundància. En el nostre, almenys l’europeu, sense haver arribat a aquest nivell, els aliments han estat assequibles gràcies als excedents. Per a nosaltres és habitual veure, en qualsevol dia i hora de l’any, les prestatgeries plenes de productes frescos i envasats. Sigui dilluns o divendres, a les 8 del matí o les 8 de la tarda, qualsevol de nosaltres pot comprar el producte que més li ve de gust, fresc i impecable, això últim segons el que vulgui pagar. Difícilment veurà, en una gran superfície o en el mercat del seu barri, productes que no mostrin una bona aparença. Això òbviament té un cost, més en excedents que en preu. Aquests excedents són posteriorment repartits entre les classes més desfavorides a través d’organitzacions finançades pels mateixos estats o venuts a empreses d’envasament. Ara bé, actualment aquestes organitzacions, que fins no fa molt repartien aliments generosament, ara tenen dificultat per a alimentar als seus beneficiaris, no perquè siguin més sinó per falta de material, és a dir ja no hi ha tant d’excedent; i al no haver-ho, les prestatgeries que abans vèiem plenes ja no ho estan. Els productes frescos encara no escassegen, almenys per al consumidor que pot pagar-los; però ja no pot triar, no hi ha de tot en qualsevol dia i hora, i encara menys d’aparença impecable, per la qual cosa els preus han augmentat. Perquè els aliments continuïn sent assequibles, i tots, sense importar el seu nivell adquisitiu, puguin continuar alimentant-se, els consumidors i els comerciants hauran de racionalitzar el consum i la manera d’exposar-los i de vendre’ls.
En cas d’escassetat real existeixen procediments igual per a ajustar el consum a la producció. El primer i més efectiu, però menys just en una societat liberal, és l’augment de preu. El segon és el racionament, tal com pronostica el científic Antonio Turiel respecte a l’energia, poc efectiu en el cas de béns de consum, però molt just. La tercera seria intervenir el preu dels aliments, per cert defensada per alguns partits de l’esquerra; tanmateix, això només provocaria més escassetat, atès que la ciutadania no assumiria la seva realitat. La quarta i segurament la més efectiva i justa, i que sorprenentment cap polític té en compte, és la sensibilització de la ciutadania respecte al consum d’aliments. En aquest cas l’administrador ha de ser molt transparent, mostrar les xifres i proposar a la societat un ajust voluntari, que en cas de no aconseguir-se es veuria obligat a implementar un sistema de racionament.

I per a acabar ens agradaria recordar als nostres lectors, que el 20% de la població mundial consumeix el 80% dels recursos naturals, i que el 10 d’aquest 20% consumeix el 50%, que l’1% més alta de la població emet més gasos amb efecte d’hivernacle que el 50% de la part més baixa. És important saber-ho, perquè quan demanin sacrificis i solidaritat, possiblement la majoria de vostès consumeixen el just o menys del que el planeta permet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.